fredag 17 april 2015

Rätten och samhället 17/4

Justitia: Internettrakasserier

I dagens samhälle är det tyvärr inte ovanligt med kränkningar, inte minst på internet. I lagstiftningen finns inget som benämns internettrakasserier. Dock finns det olika brott som kan vara tillämpliga på det som i vardagligt tal kallas trakasserier på nätet. Brott som förtal, ofredande och olaga hot kan rymmas under begreppet internettrakasserier.

I Brottsbalken (BrB) definieras brotten i "normalfallen" enligt nedan:
"Den som utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter". (BrB 5:1)

"Den som handgripligen antastar eller medelst skottlossning, stenkastning, oljud eller annat hänsynslöst beteende eljest ofredar annan, döms för ofredande till böter eller fängelse i högst ett år. (BrB 4:7)

"Om någon lyfter vapen mot annan eller eljest hotar med brottslig gärning på sätt som är ägnat att hos den hotade framkalla allvarlig fruktan för egen eller annans säkerhet till person eller egendom, döms för olaga hot till böter eller fängelse i högst ett år." (BrB 4:5)

En annan lag som kan tillämpas är skadeståndslagen. Av den framgår att "Den som allvarligt kränker någon annan genom brott som innefattar ett angrepp mot dennes person, frihet, frid eller ära skall ersätta den skada som kränkningen innebär." (Skadeståndslagen 2:3)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar